Destination Fagernes

Det største tettstedet i hoveddalføret er byen Fagernes. Fagernes fikk bystatus i 2007, da byen feiret 150 år. Fagernes ligger i Nord- Aurdal kommune, og det er i Fagernes du har mulighet til å gå i alle de forskjellige butikkene, kjøpesenterene, forskjellige restauranter, kino, bowling, Valdres Folkemuseum, svømmehall og aktivitetssenter, skysstasjonen, og mye mer.

Geografi

Dalen Valdres ligg kring Begnavassdraget. Valdres forgreiner seg på Fagernes i sidedalene Øystre Slidre som munner ut i Valdrsflya og Jotunheimen, og Vestre Slidre som munner ut i Filefjell. Valdres har de 6 kommunene Nord-Aurdal, Sør-Aurdal, Øystre Slidre, Vestre Slidre, Vang og Etnedal. De største elvene i Valdres er Begna og Etna. De største innsjøene er Tyin, Bygdin og Vinstri. Det største tettstedet i dalen er Fagernes. Valdres har totalt kring 18.000 innbyggere og dekker 5.430 kvadratmeter.

Historikk

Fagernes var opprinnelig et kryss i skogen mellom flere gamle veier, omgitt av de tre gårdene Nes, Tveit og Håvelsrud.

9 september. 1857 Otto Larsen Stuve (1825-1871) fra Biri fikk en regjering lisens til å åpne en lokal butikk og busstasjonen i Svenes sogn i Nord-Aurdal kommune.

Han leide rom på den øverste og største gården, Nes gård på vestsiden av elven.

I 1861 Stuve kjøpte et stykke land fra Tveit gård og satte opp et to etasjes bygning som ble den første hotellbygningen, Fagernes Hotel.

Folk begynte å kalle opp plassen Stuvenes, men Stuve selv bestemte selv at det var navnet Fagernes som skulle brukes. Fagernes som betyr vakre halvøya eller fair spo.

I begynnelsen av1900 tallet ble Fagernes en mer urban by og besøk senter. Valdres Folkemuseum åpnet i 1901, den lokale avisen Valdres startet i 1903, og Valdres hovedvei fra Oslo kom i 1906, sammen med Falken dampbåten på sjøen.

Otto Stuves handel lisens 9 september. 1857 var grunnen til at Fagernes feiret 150 år i 2007. Da Fagernes også ble offisielt en by.

Klima

Valdres ligger i hjertet av Sør-Norge og er kjent for sitt stabile klima. Dette er en fjell-regionen og grenser til Jotunheimen Nasjonalpark, med sine mange 2000 meters topper, isbreer, dype daler og fjorder. Valdres har garantert snø i november og i mange områder vil det vare helt til mai.

Valdres har milevis med helt rolige og stille fjell, veier, stier og er omgitt av et vakkert fjellandskap, som gjør det til en populær destinasjon for sykling og

Nord-Aurdal kommune er regionsenteret i Valdres, – med Fagernes som et moderne handels -, turisme – og servicesenter med variert næringsliv.

Nord-Aurdal har kulturhus, Valdreshallen, Valdres skisenter, Valdres alpinsenter og et veldig godt utbygd skiløypenett helt fra Beitostølen til Danebu. Sommerstid er sykkelmulighetene mange.

Reiselivsnæringen har stor betydning i kommunen. Her finnes både hoteller, moteller, pensjonater og campingplasser. Nord-Aurdal er Jotunheimens forgård, og E16 fører deg trygt fra øst til vest over Filefjell.

I kommunen finner du også Valdres vidaregåande skule, Valdres folkehøgskule og et desentralisert høyskoletilbud for lærerutdanning.

Et godt oppvekstmiljø og trivelige boligområder gjør kommunen til et attraktivt bosted, spesielt for barnefamilier. Valdres folkemuseum, midt i Fagernes sentrum, er et besøk verdt.

Kommunen har et godt utbygd kommunikasjonsnett med både fly og bussavganger til Oslo og Bergen.